Zastawa stołowa jest jednym z najważniejszych elementów wyposażenia każdej kuchni. To w niej serwujemy różnorodne potrawy – zarówno codziennie, jak i podczas świąt czy wizyt gości. W domu każdego z nas, znajduje się co najmniej jedna zastawa stołowa na co dzień i jedna odświętna. Stosowanie takich samych talerzy, półmisków czy innych elementów zastawy, jest normalną praktyką, znaną już od lat. Wiele jest rodzajów serwisów obiadowych i kawowych, które każdy z nas może dopasować do swojej kuchni. Rozmaite kolory, kształty, wzornictwo oraz ilość elementów w danej zastawie – wszystkie te aspekty są kwestią naszego wyboru.
Różne są również tworzywa z jakich wykonuje się poszczególne elementy wchodzące w skład zastawy stołowej. Dziś, szczególnie znana jest szkło, ceramika, porcelit, naczynia gliniane czy fajans i różne odmiany porcelany (zwykła i kostna). Wiele jest osób, które szczególnie cenią sobie dobry wygląd zastawy stołowej, który pochodzi od znanego producenta. Porządna i markowa porcelana, która dodatkowo jest trwała i prezencyjna, może okazać się najlepszym wyborem, jeśli chodzi o serwis obiadowy.
Zalety porcelany
Porcelana jest lepszą i bardziej ekskluzywną formą ceramiki. Wypala się ją dłużej i w wyższych temperaturach. Jest ona nieco cieńsza, ma ładniejszy kolor i jest delikatniejsza. Porcelana dzieli się również na dwa rodzaje – tzw. Premium i porcelanę Bone Premium (porcelanę kostną). Różnią się one wyglądem, czasem wypalania, ilością szkliwień oraz kolorem. Porcelana Bone Premium jest śnieżnobiała, półprzezroczysta i delikatna, co nie znaczy że jest ona bardziej podatna na stłuczenia.
Porcelana od wielu wieków kojarzona była z luksusem i dobrobytem. Co prawda wielu osobom, porcelana kojarzy się jedynie z figurkami lub rzeźbami. Warto jednak zwrócić uwagę na to, iż talerze, filiżanki oraz inne elementy, które wchodzą w skład zastawy stołowej, wykonane z porcelany, świetnie się sprawdzają. Porcelanowa zastawa stołowa, na której zaserwujemy rozmaite potrawy, będzie się pięknie prezentować, jeśli dobierzemy ją w odpowiedni sposób.
Szeroki wybór wśród zastaw
Wybór wśród serwisów obiadowych i kawowych, jest bardzo duży. Dziś, możemy bowiem zakupić zastawę o różnych kolorach, kształtach i liniach. Spośród kolekcji porcelanowych, wyróżnia się 3 podstawowe linie:
- Klasyczną,
- Nowoczesną,
- Rustykalną.
Klasyczne zastawy najczęściej są pozbawione wzorów, a ich kształty są okrągłe. Kolekcje z tej linii będą pasować do każdego pomieszczenia. Nowoczesne zestawy z kolei, mogą mieć kształty bardziej wymyślne – kwadratowe, prostokątne, liściaste itp. Często, serwisy nowoczesne są zdobione w różne wzory i motywy. Najczęściej, są one dobierane do surowych i nowatorskich wnętrz. Rustykalne zastawy stołowe, posiadają motywy ogrodowe. Liście i owoce, to podstawowe elementy, jakie mogą znaleźć się na talerzach i kubkach. Kolory linii rustykalnej są ciepłe.
Oprócz linii, warto brać pod uwagę także kolorystykę naczyń, dostępność wszystkich elementów dodatkowych, takich jak sosjerka, półmiski czy specjalne naczynia do zapiekania. Podczas wybierania właściwej zastawy stołowej, musimy również zwrócić uwagę na to, czy wolimy porcelanę cienką czy grubszą.
Podsumowując – warto jest zainwestować w wysokiej klasy porcelanę. Obecnie, producenci zapewniają bezpieczeństwo podczas mycia w zmywarce i stosowania naczyń w mikrofali w przypadku większości zastaw (jednak to zależy od kolekcji – np. złocone elementy mogą się zetrzeć). Porcelana jest szlachetna i elegancka. Prezentując ją na swoim stole, zapewniamy sobie odpowiedni wygląd stołu oraz styl.